Loading...

Danseterapi

Danseterapi er en teknik, der består i at træne, mens du danser.

Det er en blanding mellem krop og musik, uden en særlig genre bruges latinske rytmer, merengue, salsa, bachata, cumbia, samba og endda hiphop og reggaeton. 

Denne disciplin af øvelser kombineret med dans giver kroppen mulighed for at slappe af og til musikkens rytme kan du dele, nyde, slippe stress, slappe af, forbedre din figur og tabe dig. En særlig egenskab ved danseterapi er, at den kan udføres indendørs eller udendørs, det vil sige, at den kan praktiseres i et fitnesscenter, i parker, selv fra dit eget hjem.

Hvad er danseterapi?

Danseterapi er en kombination af sport, musik og den melodiske rytme, der er til stede i hver af de mennesker, der nyder denne disciplin. Denne modalitet er blevet en af de mest populære sportsgrene i nyere tid på grund af dens innovative danse, moderne rytmer, frihed og lethed i kroppen, når man danser. Det er en sjov måde at træne og holde sig i form på, og bedst af alt kan det gøres derhjemme.

Dans er udtryk for kropssprog ledsaget af bevægelser udført i harmoni til rytmen af enhver form for musik. Lyden og dens energi får adgang til menneskets bevidsthed og har en potentiel helbredende effekt for visse lidelser såsom depression, glemme alt om problemer og samtidig forbedre figuren. Danseterapisessioner kan vare en time eller så længe kroppen eller gruppen kan vare.

Danseterapiens oprindelse

Danseterapi havde sin begyndelse i Europa og spredte sig til andre kontinenter, især til Latinamerika, hvor deres lande gennem denne disciplin afspejler deres kulturer og kunstneriske udtryk. Det afspejler en blanding mellem aerob gymnastik og latinamerikanske dansetrin, for hvilke der undervises i trin fra latinmusik.

For at deltage i en danseterapisession behøver du kun:

Have lyst til at danse; uanset om du kan danse eller ej.
Vil du have det sjovt.
Komfortabelt tøj og med passende sko.

Man behøver ikke en partner, man danser alene, det vigtige er at integrere sig i den energi, der udsendes, når man træner i en gruppe.

Fordele ved danseterapi

Med fremkomsten af danseterapi som en form for motion, har den energi, den bidrager til sundheden, fungeret som grundlag i søgen efter kardiovaskulære fordele, arbejde med sindet og undgå sygdomme som Alzheimers.

Vægtreduktion er en af de mest rapporterede fordele ved udøvelse af denne øvelse, det anslås, at mellem 500 og 1000 kalorier kan forbrændes på en session, afhængigt af metabolismens funktion og personens vedholdenhed.

Styrkelse og hærdning af lår, balder og lægge.

På grund af kroppens konstante iltning forbedres også lungekapacitet, kardiovaskulær kapacitet og aerob modstand.

Sænker og stabiliserer blodtrykket i blodkarrene.

Det øger hjertets væv, hvilket gør det muligt for kroppens celler at blive forsynet med mere ilt og næringsrigt blod.

Hjernen udskiller et stof kaldet Beta-endorfiner, som er ansvarligt for at beskytte immunsystemet og skabe en følelse af velvære og fred.
Styrker personlige relationer.

Udover at tabe sig udvikler den motorik, vejrtrækning og koordination.
Det øger produktionen af antistoffer, undgår sygdomme og udvikler celler, der forsvarer kroppen mod sygdomme som kræft.

Denne type dans overværes af et stort antal mennesker, hvilket gør det til en populær begivenhed. Guidet af en instruktør organiseres danse for at slappe af og motionere gennem enkle trin og med koreografier tilpasset musikkens rytme og forberedt af nævnte instruktør.

Danseterapi bliver mere og mere populær, og antallet af instruktører, der forbereder sig på at begive sig ud i denne type øvelser, er stigende, hver enkelt har sin egen stil, rytme og træningsrutiner, der egner sig til at træne hver del af kroppen.

Hver danseterapiopgave kræver et par minutters opvarmning i begyndelsen og slutningen af øvelserne Nogle instruktører supplerer disse aktiviteter med åndedræts- og meditationsøvelser.

Danseterapi bliver en udfordrende aktivitet, især for folk, der ikke er særlig dygtige til dans, hver session betyder læring, mens de træner. At følge instruktørens rutine kræver fysisk anstrengelse og koncentration samt bevægelsesevner. At følge instruktionerne trin for trin og opnå bevægelser og rytmer, genererer i folk en følelse af tilfredshed og entusiasme for at nå de opstillede mål.

Træning er af allerstørste betydning for ældre, da de skal opretholde et træningsprogram for at holde sig i form. De skal udføres skånsomt, langsomt og guidet af en instruktør, der er specialiseret i denne type mennesker, for på den måde at undgå skader. Det vigtigste er at forblive aktiv, med en sund krop og sind.

Danseterapi hos ældre

Ældre eller ældre voksne bør rådføre sig med deres læge, før de begynder at træne, især hvis der er nogen form for sygdom.

Danseterapi er en fremragende træningsmulighed for ældre, i denne aktivitet vil de kunne interagere med mange mennesker. Kombinationen af synkroniserede bevægelser af forskellige dele af kroppen og koncentration favoriserer hukommelsen, og disse øvelser er en måde at forlænge den uundgåelige forringelse gennem årene.

For at udøve danseterapi er der ingen begrænsninger, hverken køn eller alder, enhver person mellem 9 og 99 år, der ønsker at træne, have det godt og have det sjovt, kan udføre denne aktivitet.

Typer af danseterapi

I øjeblikket er der kun én danseterapitime, der hjælper med at træne kroppen, mens du nyder en god dans, og denne form for danseterapi er kendt som Zumba og Latin Mix.

Zumba og Latin Mix er en ny danseterapitrend, der består af en kombination af koreografi med simple aerobe rytmer, generelt inspireret af latinmusik blandet med internationale rytmer. Denne teknik giver, udover at forbrænde kalorier, sjov og en sund krop.

Ofte stillede spørgsmål om danseterapi

Hvad er formålet med danseterapi?

Hovedformålet er at forblive sund og aktiv gennem øvelser, der går hånd i hånd med rytmen i en sang.
Hvad er fordelene ved danseterapi?
Da det er en øvelse inden for cardio, er det en praksis, der favoriserer hjerteaktivitet, hjælper hjertet med at få en bedre blodpumpe og gavner hele kroppens cirkulation. Derudover er det bevist, at øvelser reducerer risikoen for at blive ramt af depression, angst eller andre lidelser relateret til mental sundhed.

Hvilken slags motion er danseterapi?

Det er en aerob træning, det vil sige, at den involverer en høj intensitet, hvor vejrtrækningen arbejder aktivt, og derfor hvor hjertevolumenet er højere. Disse øvelser forbrænder fedt på grund af ilt, der bruges til at skabe energi.

Hvor længe varer en danseterapitime?

Det vil afhænge af personens aktivitetsniveau, alder og tilgængelighed. Der er klasser, der kan vare mere end en time, såvel som sessioner, der kun varer 10 til 20 minutter.

Hvad er oprindelsen til danseterapi?

Til at begynde med blev den udviklet i Europa, men senere spredte den sig, indtil den nåede Latinamerika, hvor den omfattede mere bevægende musikgenrer, der repræsenterede de latinske folks kulturer og kunstneriske udtryk.